Китайський сувенір

Головне – встигнути!

Одного дня я отримала дзвоник від Олексія, потенційного покупця двокімнатної квартири з ремонтом. Його запит був не дуже вибагливий: новобудова та приблизний бюджет. Решта, як то кажуть, «треба дивитися». І, як спеціаліст, я це розумію: дуже часто критерії, які люди не можуть сформувати підчас першої розмови, проясняються вже на переглядах, коли вони реагують на ті чи інші параметри житла, усіма можливими способами виявляючи що подобається, а що – ні.

За кілька днів ми зустрілися для огляду підібраних мною 6 варіантів. Не дивлячись на те, що Олексій потрапив до мене по рекомендації, поводив він себе доволі недовірливо і зверхньо, весь час говорячи про свій величезний досвід у нерухомості і знанні цієї сфери, — начебто, глибшому за моє..) На перших 4 варіантах свою категоричну відмову він доповнював невдоволеним виразом обличчя: поганий двір, противний колір кухонних меблів, не той поверх, не той розмір кімнат… П’ятий варіант вразив його красивою вітальнею з панорамними вікнами і, як намальованою, шикарною сосною в одному з них.. Він аж захоплено озирнувся на мене, мовляв: як Вам це вдалося?..

Але коли він зайшов в шостий – тут вже я відчула одразу, що саме це і є ЙОГО оселя… Чому? Власником виявився професор-китаєзнавець, і вся квартира була обставлена великими і дрібними сувенірами і деталями, що створювали невимовну атмосферу Сходу… Коли Олексій побачив це – він просто занімів. А потім зізнався, що довго працював в Китаї, і це його «любов на все життя».

Проте на цьому історія не закінчилася. Коли ми вийшли, і я, як його ріелтор, підводячи підсумки роботи, порадила залишити завдаток саме за цю квартиру – він відмовився. Ще й досить сердито: мовляв, гроші будуть в мене через 2 тижні, я ж Вам вже сказав, і зараз  — нічого не хочу робити!! Коли ж означений час минув, і Олексій запропонував все ж купувати «китайську квартиру» — ми були неприємно здивовані новиною, що квартира вже під завдатком іншого покупця.

Що зробив би в такій ситуації пересічний «агент з нерухомості»? ) Правильно, пішов би підбирати інші варіанти. Але я – ріелтор, який розуміє СУТЬ своєї професійної послуги покупцеві: НЕ ВТРАТИТИ, не упустити його ідеальне житло. Тому я запропонувала Олексію боротися за цю квартиру!

Я влаштувала зустріч усіх сторін і очолила складні перемовини. В результаті ми вимушені були, звичайно, збільшити бюджет, бо запропонували компенсувати штраф по поверненню завдатку і ще трохи більше, щоби власникові було цікаво цим займатися. Але власник погодився подарувати «покупцеві-однодумцю» кілька унікальних автентичних речей, що практично майже компенсувало для нього частину екстра-витрат… В результаті Олексій став щасливим власником омріяної квартири, а його ставлення до мене, як до професіонала, змінилося на категорично позитивне.. )

Згадуючи і аналізуючи цей випадок, я ще і ще раз хочу попередити усіх покупців: обирайте фахівців – і прислухайтеся до їхніх порад! Це може врятувати ваш вибір – і заощадити ваші кошти.

 

 

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Оцініть статтю:
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Загрузка...
Зоя Ільницька